ΑΛΛΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ

Κριτίδου Θάλεια , Οδοντίατρος

Ο βελονισμός δεν στηρίζεται μόνο στις βελόνες, οι οποίες βέβαια είναι καλύτερες από οτιδήποτε άλλο. Τα σημεία του βελονισμού μπορούν να διεγειρθούν και με άλλα μέσα, άλλες μεθόδους. Τέτοια μέσα είναι:


1. MOXA - MOXIBUSTION - CHIN

MOXIBUSTION είναι σύνθετη λέξη και προέρχεται από την Ιαπωνική λέξη Mocus = Artemisia-Bulgaris = Αψιμιθιά η Κοινή και από την αγγλική λέξη Combustion-Bustion = Καύσις, και γίνεται σύντμηση των δύο λέξεων.

CHIN είναι η αντίστοιχη Κινέζικη λέξη, αλλά επικράτησε ο Γιαπωνέζικος όρος, και κατά επέκταση ΜΟΧΑ σημαίνει η καύση αυτού του φυτού και η θερμική διέγερση των σημείων του βελονισμού, με σκοπό την θεραπεία.

Όταν ανάβεται το φυτό αυτό, ανεβάζει θερμοκρασία 60 βαθμούς Κελσίου, κυκλοφορεί δε σε δύο τύπους:
α. Σε κώνους και
β. Σε ραβδία.

Γενικές ενδείξεις.
α) Σε χρόνιες παθήσεις.
β) Σε αναρρωνύοντες, ηλικιωμένους, εξασθενημένους ασθενείς.
γ) Οταν θέλουμε να κάνουμε γενική τόνωση (+) όλου του οργανισμού.
δ) Σε ασθένειες ενδείας κρύου ή υγρασίας.
ε) Σε ρευματοειδή αθρίτιδα, άσθμα, διάρροια, αναιμία, τοκετός, δυσπεψία, ανικανότητα κλπ.
στ)Σε παιδιά ιδίως είναι πολύ χρήσιμη διότι δεν πονάει.

Αντενδείξεις.
α. Σε καταστάσεις όπου η ενέργεια του οργανισμού είναι σε υπέρπληρότητα και χρειάζεται διασπορά. Με την ΜOXA δεν κάνουμε διασπορά (-), αλλά μόνο τόνωση (+).
β. Εμπύρετες καταστάσεις, ασθένειες ζέστης, έλκη, φλεγμονές.
γ. Εγγυμοσύνη (περιοχή κοιλιάς).
δ. Σε ευαίσθητες περιοχές, π.χ. πρόσωπο, βλεννογόνοι, περιοχές που κυκλοφορεί ενέργεια Κ, περιοχές που διέρχονται πολλοί τένοντες π.χ. ιγνιακή περιοχή 54 V και λαιμός.
ε. Στα απαγορευμένα σημεία ΜOXAS.

ΤΕΧΝΙΚΗ
1. Αμμεση μέθοδος.
Συνίσταται στην τοποθέτηση αναμμένης μόξας επάνω στο δέρμα.

Διακρίνεται σε:

2. Έμμεση μέθοδος.
Είναι περίπου ίδια με την προηγούμενη τεχνική, μόνο που μεταξύ του αναμμένου κώνου και του σημείου βελονισμού, τοποθετείται μια λεπτή φέτα από ginger, σκόρδο, φύλλα τριανταφυλλιάς ή αλάτι, επάνω στην οποία ακουμπά ο κώνος και ανάβεται και δρούν σαν μονωτικά. Απαιτούνται 3 - 5 κώνοι μέρα παρά μέρα για να έχουμε το επιθυμητό θεραπευτικό αποτέλεσμα.
Η μέθοδος συνιστάται ιδιαίτερα σε κοιλιακά προβλήματα, εμμετούς, διάρροια, και επίσης κόμα, αποπληξία κλπ. Μάλιστα στην επιδημία χολέρας, οι Κινέζοι τοποθετούσαν αλάτι χοντρό στον ομφαλό, μια φέτα ginger επάνω και ένα κώνο ΜΟΧΑ τον οποίο ανάβαν, σε συνδιασμό με το 4,6 JΜ, και με πολύ καλά αποτελέσματα όπως αναφέρουν.

3. Stick, Ραβδία, Πούρα.
Είναι η πιο εύχρηστη τεχνική. Ανάβουμε τη μια άκρη του πούρου και το πλησιάζουμε στο σημείο βελονισμού, από απόσταση 3 cm. Μόλις ο ασθενής νοιώσει ζέστη και κάψιμο, το απομακρύνουμε για λίγο και αμέσως μετά το ξαναπλησιάζουμε κ.ο.κ., ή το κινούμε κατά μήκος του μεσηβρινού. Συνήθως απαιτούνται 5 - 10 λεπτά, έως ότου κοκκινίσει το σημείο και να ζεσταθεί.
Η μέθοδος ενδείκνυται ιδιαίτερα για αρθρίτιδες, ρευματισμούς και τοκετό. Σε τοκετό, όταν εφαρμόσουμε Μόξα στο 67 V ανοίγει ο τράχηλος της μήτρας, και εάν υπάρχει κακή θέση εμβρύου μπορεί ακόμα και να αποκατασταθεί, πολύ γρήγορα, λίγο πριν τον τοκετό, διότι από το 67 V φεύγει ένα αγγείο και πάει κατευθείαν στο γεννητικό σύστημα της γυναίκας.

4. Συνδυασμός Βελονισμού με MOXA
Μοxibustion με ζεσταμένη βελόνα: Μικρά κομμάτια stick ή κώνοι Μόξας, καρφώνονται στην λαβή των βελονών οι οποίες τοποθετούνται στο σημείο του βελονισμού και ανάβονται. Παραμένουν εκεί μέχρι να βγούν οι βελόνες, 20 με 25 λεπτά. Το δέρμα προστατεύεται με μικρά φύλλα κασσιτέρου, για να μην καεί εάν πέσει κανένα κομμάτι. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται κατ' εξοχήν στην Κίνα για θεραπεία ρευματοειδούς αρθρίτιδας, αθριτικών και μυικών πόνων προερχομένων από κρύο.

5.Το Κουτί της MOXAS
Πρόκειτα για ένα ξύλινο κουτί χωρίς πάτο με ένα συρμάτινο πλέγμα στην οροφή του. Επάνω στο πλέγμα τοποθετούνται, αναμμένα, μερικά κομμάτια MOXAS. Το κουτί καλύπτεται με το καπάκι του, και γύρω - γύρω από την βάση του τοποθετείται μια πετσέτα έτσι ώστε να εμποδίζεται η διαρροή της θερμότητας του. Το κουτί με την ΜΟΧΑ τοποθετείται επάνω από τις βελόνες οι οποίες μπορεί να είναι συνδεδεμένες και με ηλεκτρισμό και παραμένουν στην θέση τους 20 - 25 λεπτά. Είναι πολύ δημοφιλής μέθοδος στα Κινέζικα Νοσοκομεία.

Ενδείξεις.
α. Κοιλιακή περιοχή για ασθένειες πεπτικού συστήματος, διάρροια, κολίτιδα, προβλήματα στομάχου.
β. Οσφυική περιοχή, για οσφυαλγίες, ανικανότητα.
γ. Περιοχή πλάτης στα Shu - Back σημεία για ανάλογες παθήσεις οργάνων.
Υπάρχουν και διάφορες μικρογραφίες αυτού του κουτιού.

Μειονεκτήματα.
Μυρίζει πολύ άσχημα και βαρειά όλο το ιατρείο.


ΕΠΙΔΕΡΜΙΚΟΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΣΦΥΡΑΚΙ

Στον παραδοσιακό βελονισμό ανήκει επίσης, και το λεγόμενο σφυράκι. Πρόκειται για ένα εργαλείο το οποίο αποτελείται από 3 μέρη:
1. Τη λαβή από την οποία κρατιέται.
2. Το στέλεχος το οποίο είναι το ελαστικό τμήμα του, 30 cm μήκους.
3. Την κεφαλή, δηλάδη ένα σφαιρικό άκρο με ένα κατάλληλο εξάρτημα για να υποδέχεται τις βελόνες.
4. Τη δέσμη των βελονών, oι οποίες προεξέχουν από το δίσκο κατά 3 χιλ.

Όταν οι βελόνες είναι 5 cm λέγoνται Plum blossom needle = βελόνα του άνθους της δαμασκηνιάς.Όταν είναι 7 cm λέγεται 7 star needle = βελόνα των 7 αστεριών.

Η πρώτη αναφορά γίνεται στο βιβλίο Ling - Shu - Sing, 2000 χρόνια πριν, και αφορά μνεία για επιφανειακό βελονισμό. Αρχικά, οι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν 1 βελόνα με την οποία έκαναν επανειλλημένους νυγμούς στο ίδιο σημείο, πράγμα που απαιτούσε χρόνο. Ετσι οι αρχαίοι πρόγονοι σκέφτηκαν να δέσουν πολλές βελόνες μαζί σε ένα ξυλάκι ρυζιού, ένα chopstik με αποτέλεσμα να μειώσουν το χρόνο διαδικασίας. Μεταγενέστερα το εργαλείο πήρε την σημερινή του μορφή. Σήμερα κατασκευάζονται από ανοξείδωτο χάλυβα (υπάρχουν και πλαστικά).

Κράτημα.
Υπάρχουν (2) τρόποι:
α. Η λαβή κρατιέται κάτω από τη δεξιά παλάμη, με όλα τα δάκτυλα του χεριού, εκτός από τον δείκτη ο οποίος πιέζει την μέση του στέλεχους.
β. Η λαβή κρατιέται επάνω από την παλάμη, ενώ η αρχή του στελέχους ακουμπάει απαλά επάνω στον δείκτη.

Χειρισμοί.
Οι Κινέζοι πιστεύουν ότι είναι πολύ σημαντικό, να χρησιμοποιούμε τη δύναμη του χεριού κινώντας παλμικά και ελαστικά μόνο τον καρπό, ενώ το υπόλοιπο χέρι μένει ακίνητο. Τα χτυπήματα είναι σταθερά και ακριβή από 10 cm απόσταση, με συχνότητα 70 - 90 φορές το λεπτό.

Η ένταση του ερεθισμού διακρίνεται σε :

Τοπολογία εφαρμογής.
α. Κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης ή εκατέρωθεν επί του Μεσημβρινού ΟΚ στα Shu-Back σημεία για προβλήματα εσωτερικών οργάνων.
β. Στα ανάλογα σημεία με την πάθηση.
γ. Στην προσβεβλημμένη περιοχή (π.χ. ψωρίαση).
δ. Στα επώδυνα σημεία.

Ενδείξεις:
Γενικά, όλες οι ασθένειες που θεραπεύονται με βελόνες μπορούν να θεραπευτούν και με σφυράκι, μόνο που απαιτείται περισσότερος χρόνος, ή χρησιμοποιείται σαν συμπληρωματικό και βοηθητικό μέσο της βελονιστικής αγωγής.

Αντενδείξεις:
Έλκη, πληγές, τραύματα, επείγουσες καταστάσεις.

Συχνότητα εφαρμογών.
Χρόνιες ασθένειες: κάθε μέρα, ή μέρα παρά μέρα επί (7) ημέρες εως 15 ημέρες, 15 ημέρες διακοπή και επανάληψη.
Οξείες ασθένειες: μια φορά κάθε λίγες ώρες μέχρι να βελτιωθεί και μετά μέρα παρά μέρα.


ΕΝΔΟΔΕΡΜΙΚΟΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ

Πρόκειται για βελονισμό κατά τον οποίο χρησιμοποιούνται ειδικές βελόνες κοντές, οι οποίες εμβυθίζονται στο δέρμα ή στους υποδόριους ιστούς και μόνον χωρίς να φθάνουν στα βαθύτερα μυικά στρώματα.
Είναι οι κατ' εξοχήν βελόνες του ωτοβελονισμού, ονομάζονται πινεζάκια και είναι δύο ειδών:

α. Κυκλικά.
΄Εχουν μορφή σπυροειδούς καρφιού ή πινέζας.
Διακρίνουμε την λαβή και την αιχμή. Η λαβή συνίσταται από μια περιέληξη του ίδιου του δόρατος σε κύκλο, διαμέτρου 1,5 - 2 χιλ. Από το κέντρο του κύκλου προεκτείνεται κάθετα το δόρυ, άλλα 3 χιλ. και είναι αυτό το οποίο εισέρχεται στο δέρμα και εμποδίζεται να βυθιστεί περισσότερο από τον κύκλο.

β. Κυλινδρικά
Μοιάζουν με τις προηγούμενες (σαν πίπα), έχουν σπειροειδή μορφή μόνο που η προέκταση του δόρατος γίνεται κατά το ίδιο επίπεδο με την λαβή, αλλά 8 - 10 χιλ και είναι το τμήμα που εισέρχεται στο δέρμα.

Τεχνική.
Και τα δύο είδη τοποθετούνται στο ανάλογο σημείο του αυτιού, και καλύπτονται από ένα μικρό τεμάχιο λευκοπλάστ το οποίο τα συγκρατεί στην θέση τους.

Μπορεί να παραμείνουν κολλημένα 1 - 2 εβδομάδες (εξαρτάται από τη λιπαρότητα του αυτιού) ή και περισσότερες. Ο ασθενής μπορεί να κάνει μπάνιο προσεκτικά χωρίς να ξεκολλήσουν. Συστήνουμε στον ασθενή να τα πιέζει πολλές φορές στη διάρκεια της ημέρας προληπτικά ή όταν έχει το πρόβλημα για το οποίο τοποθετήθηκαν. Π.χ. στην θεραπεία της παχυσαρκίας, τοποθετούμε πινεζάκια στην θέση st του αυτιού και ο ασθενής το πιέζει πολλές φορές στη διάρκεια της ημέρας προληπτικά για να μη πεινάει. Αλλά και αν ακόμα αισθανθεί πείνα και τα πιέσει μπορεί θεαματικά να υποχωρήσει.

Ενδείξεις.
1. Σε όλες οι ασθένειες που θεραπεύονται με ωτοβελονισμό.
2. Σαν συμπληρωματική και βοηθητική μέθοδος του κυρίως βελονισμού, ιδίως όταν θέλουμε ήπια και μακροχρόνια δράση.
3. Σαν συντηρητική αγωγή, ή όπου δεν είναι εφικτή η καθημερινή επαφή με τον ασθενή.

Αντενδείξεις.
Δεν τοποθετούνται σε έκλη ή φλεγμαίνοντα σημεία του αυτιού ή σε σημεία που προξενούν ιδιαίτερα έντονα πόνο.

Παρενέργειες.
Μπορεί να προκληθεί ήπια αλλεργική αντίδραση σε ευαίσθητους ασθενείς από το υλικό του λευκοπλάστ. Στην προκειμένη περίπτωση, μπορεί να αφαιρεθούν εύκολα ακόμα και από τον ίδιο τον ασθενή. Μαζί με το λευκοπλάστ αφαιρούνται και τα πινεζάκια.


ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ - ΕΠΙΔΕΡΜΙΚΟΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ

Μαγνητικός βελονισμός, σημαίνει διέγερση των σημείων του βελονισμού επιδερμικά με μαγνητική επίδραση. Τα εργαλεία που χρησιμοποιούμαι λέγονται μαγνητάκια. Πρόκειται για μικρούς φακοειδείς μαγνήτες με βόρειο πόλο που τοποθετείται σε επαφή με το σώμα (κυρτός) και νότιο πόλο όπου επικολάται το λευκοπλάστ (επίπεδος) και ισχύ που κυμαίνεται από 500 - 800 Gauss και 10 mm βάθος επιρροής.
Είναι κατασκευασμένα από ισότοπα Βαρίου ή σιδηρούχου Στροντίου. Υπάρχουν δε σε (3) μεγέθη:

α. Mini - Micro magnets, 2 χιλ. διαμέτρου κατάλληλοι για ωτοβελονισμό.
β. Micro magnets, 5 χιλ διαμέτρου κατάλληλοι για σωματοβελονισμό.
γ. Mega - magnets, 10 χιλ διαμέτρου κατάλληλοι για σωματοβελονισμό.

Τρόποι χρήσης - Τεχνική.
Τοποθετούνται στα ανάλογα σημεία του αυτιού ή του σώματος και συγρατούνται στην θέση τους με αυτοκόλλητα μικρά λευκοπλάστ. Μπορούν να παραμείνουν στην θέση τους 1 - 2 εβδομάδες ή και περισσότερο (εξαρτάται από την λιπαρότητα του αυτιού και δέρματος). Ο ασθενής μπορεί να κάνει προσεκτικά μπάνιο.
Διακόπτουμε λίγες μέρες και τα επανατοποθετούμε.
Η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει 1 - 4 μήνες με ενδιάμεσα διαλλείματα. Συστήνουμε στον ασθενή να τα πιέζει κατ' επανάληψη και προληπτικά και θεραπευτικά.

Πλεονεκτήματα.
* Δεν πονάνε και αυτό τα καθιστά κατάλληλα για παιδιά και φοβισμένους ασθενείς, καθώς και για επώδυνα σημεία.
* Ελαττώνουν τις απαιτούμενες επισκέψεις, σε ασθενείς που δεν διαμένουν στην ίδια πόλη.
* Εχουν διπλή δράση από το μαγνητικό πεδίο και από την πίεση.
* Μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν.
* Δεν διατρέχουν κίνδυνο μόλυνσης.
Προσοχή ! Μόνο στα χέρια του γιατρού μπορούν να φέρουν θεραπευτικά αποτελέσματα.

Μειονεκτήματα.
Η δράση τους είναι κατά πολύ ασθενέστερη των βελόνων, και το θεραπευτικό αποτέλεσμα αργεί να εμφανιστεί. (Οι πρώτες ενδείξεις εμφανίζονται μετά από 24 ώρες).

Ενδείξεις.
* Γενικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλα τα σημεία του σώματος που μπορούν να τοποθετηθούν οι βελόνες, αλλά με πολύ πιο ήπια αποτελέσματα.
* Κατάλληλα για παιδιά (πολύ αποτελεσματικά). Γενικά τα παιδιά δεν απαιτούν πολύ έντονο ερέθισμα για να αντιδράσουν.
* Για δειλούς ασθενείς, επώδυνα σημεία και
* Συντηρητική αγωγή μετά από μια πλήρη σειρά συνεδρειών βελονισμού.

Αντενδείξεις.
* ΄Ελκη, τραύματα, φλεγμονές, αλλεργικοί στην κολλητική ταινία (λευκοπλαστ) ασθενείς.

Παρενέργειες.
* Μπορεί να προέλθουν από αλλεργική αντίδραση του δέρματος στην κολλητική ταινία, οπότε και πρέπει να αφαιρούνται.


ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΙ

Στην Κίνα, εκτιμούνται και χρησιμοποιούνται πολύ οι λιναρόσποροι. Πρόκειται για μικρούς σπόρους λιναριού, οι οποίοι τοποθετούνται στα ανάλογα σημεία του αυτιού με μικρά κομμάτια λευκοπλάστ, όπως και τα μαγνητάκια. Υπάρχουν επίσης και ειδικά εξαρτήματα.
Οι λιναρόσποροι έχουν την ιδιότητα να θερμαίνονται σε επαφή με το δέρμα και έτσι η δράση τους είναι διπλή στα σημεία του βελονισμού, τόσο με πίεση όσο και με θερμότητα (παλαιά χρησιμοποιούσαν καταπλάσματα από λιναρόσπορο.

Πλεονεκτήματα.
α. Είναι πολύ φθηνή θεραπεία. (υποκαθιστούν τους μαγνήτες με μικρό κόστος).
β. Ανευρίσκονται εύκολα.
γ. Δεν πονάνε.
δ. Είναι κατάλληλα για περιπατητικούς ασθενείς.

Μειονεκτήματα
Ηπιο θεραπευτικό αποτέλεσμα.


ΒΕΝΤΟΥΖΕΣ

Πρόκειται για τις κλασσικές βεντούζες των γιαγιάδων μας, τις οποίες περιφρόνησε η σύγχρονη ιατρική, αλλά φαίνεται ότι το θεραπευτικό τους αποτέλεσμα δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο, διότι στην Κίνα χρησιμοποιούνται κατά κόρον. Στο βιβλίο CHON - HON - PEI - CHI - FANG (οδηγίες για επείγοντα περιστατικά) αναφέρεται μια πρωτόγονη μέθοδος θεραπείας με βεντούζες.
Οι πρωτόγονες βεντούζες ήταν από κεραμικό υλικό και κέρατα. Αργότερα και μέχρι και σήμερα κατασκευάζονται από γυαλί.

Τεχνική τοποθέτησης.
Η βεντούζα έχει την ιδιότητα να μαγκώνει πάνω στο δέρμα και να στέκεται λόγω της δημιουργίας αρνητικής ατμοσφαιρικής πίεσης στο εσωτερικό της. Αυτήν την επιτυγχάνουμε:
α. Με θερμότητα στο εσωτερικό της ή
β. Αφαιρώντας τον αέρα με τρομπάρισμα (πουάρ). Πρόκειται για μια καινούργια μέθοδος πιο εύχρηστη στην Κίνα.

Μέθοδος θεραπείας με βεντούζες.
1. Η βεντούζα μπορεί να τοποθετηθεί κατευθείαν επάνω στο σημείο του βελονισμού.
2. Μπορεί να τοποθετηθεί σε μια ήδη τοποθετημένη βελόνα και να παραμείνει εκεί μέχρι να εμφανιστεί στάση αίματος και ερέθισμα.
3. Στην Μόσχα διδαχθήκαμε και μια άλλη μέθοδο εφαρμογής βεντούζας. Αλείφουμε με κάποια λιπαντική ουσία (jonson oil ή αραιωμένη βαζελίνη) το δέρμα, τοποθετούμε μια μόνο βεντούζα και κρατώντας την σταθερά την γλιστράμε σε συνεχή επαφή με το δέρμα προς όλες της κατευθύνσεις, ανάλογα με την εντόπιση του πόνου ή του μυικού πιασίματος, ή του προβλήματος γενικά. Η μέθοδος ενδείκνειται για μεγάλες περιοχές (πλάτη, οσφυική περιοχή, μηρός ή ψωμάκια).
4. Αιματηρές βεντούζες. Είναι σαν τις παλιές κοφτές βεντούζες περίπου.

Τρυπάμε το δέρμα με μια τριγωνική βελόνα ή το χτυπάμε με το σφυράκι και τοποθετούμε την βεντούζα επάνω στο σημείο που έχει αιμοραγήσει. Η βεντούζα παραμένει τόσο, όσο χρειάζεται για να βγεί ικανοποιητική ποσότητα αίματος. Η μέθοδος ενδείκνυται για διάστρεματα, αρθρίτιδα, νευροδερματίδα, κλιμακτήριο και κρυολόγημα.

Γενικές ενδείξεις.
Αρθρίτης, βρογχίτης, άσθμα, βήχας, δύσπνοια, δυσμηνόρροια, παράλυση Χ, τσίμπημα φιδιού, επώδυνα σύνδρομα, κοινό κρυολόγημα, όταν υπάρχει στάση αίματος - ενέργειας γενικά.

Αντενδείξεις.
Σπασμοί, έλκη, πληγές.


ΜΙΚΡΟΜΑΛΑΞΗ (ACUPRESSURE - "Shiachu").

Πρόκειται για μέθοδο δακτυλικής πίεσης των σημείων του βελονισμού, δηλαδή για massage. Eπικράτησε ο όρος "Shiachu" που είναι Ιαπωνικός (Shi = δάκτυλο , Achu = πίεση).

Γενικά, πιστεύεται ότι όταν η ροή της ενέργειας, μπλοκάρεται στους μεσηβρινούς, τα ανάλογα σημεία είναι ευαίσθητα και επώδυνα στην πίεση. Η μέθοδος Siachu στηρίζεται στην άποψη ότι όταν πιέζονται κατάλληλα τα επώδυνα μπλοκαρισμένα σημεία, μπορούν να ξεμπλοκαριστούν και να κάνουν την ενέργεια να κυκλοφορήσει πάλι κανονικά.

Ο μηχανισμός δράσης της μικρομάλαξης όσον αφορά τον πόνο στηρίζεται στην θεωρία της πύλης ελέγχου του πόνου. Η αίσθηση της πίεσης και αφής εμποδίζει την αίσθηση του πόνου να γίνει αντιληπτή. ΄Αλλωστε εμπειρικά όλοι γνωρίζουμε ότι όταν πονάμε κάπου έχουμε την τάση να το τρίβουμε και να το χαιδεύουμε.

Τεχνική.
Χρησιμοποιούμε κύρια τον αντίχειρα του ενός ή και των δύο χεριών, ολόκληρη την παλάμη ακόμα και τον αγκώνα σε ορισμένα σημεία. Πολλές φορές συνδειάζεται και με χειροπρακτική.

Οι κινήσεις είναι πίεση και τριβή κυκλική. Κατά τη φορά των δεικτών του ωρολογιού όταν θέλουμε να κάνουμε τόνωση, και κατά φορά αντίθετη των δεικτών του ωρολογιού όταν θέλουμε να κάνουμε διασπορά. Η διάρκεια πίεσης του κάθε σημείου είναι 3 - 5 λεπτά. Η συχνότητα των συνεδρειών είναι κάθε δεύτερη ημέρα.

Μικρομάλαξη μπορεί να γίνει και με την βοήθεια ενός ειδικού εργαλείου, που λέγεται Juan - Chen και μοιάζει με μολύβι ή σφυρί και έχει στην μια άκρη μια σφαίρα από ελεφαντόδοντο ή γόμα. Το συνηθίζουν στην Κίνα.

Ενδείξεις.
Ολα τα σημεία που μπορούν να βελονιστούν μπορούν να διεγερθούν και με Shiachu.
1. Μυαλγίες, επώδυνα σύνδρομα γενικά, πονοκέφαλοι, αρθρίτιδες, παραλύσεις, stress, άγχος ένταση, δυσμηνόρροια, ισχυαλγία, αυπνία, κλπ.
2. Μάλιστα στην Κίνα στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο ένας Κινέζος συνάδελφος μας έδιξε μια μέθοδο "Shiachu" στα πόδια, ειδική για ανικανότητα και ψυχρότητα και στον άνδρα και στην γυναίκα.
3. Ειδική ένδειξη εφαρμογής "Shiachu" αποτελούν τα παιδιά διότι συνήθως φοβούνται να αντιμετωπίσουν την βελόνα. Στο βιβλίο Nei-King γίνεται η πρώτη αναφορά στη θεραπεία με massage.

Αντενδείξεις.
Ουλές, τραύματα, εγκαύματα, οιδήματα, δερματοπάθειες.

Πλεονεκτήματα.
1. Μπορεί να εφαρμοσθεί εύκολα και με επιτυχία και σε ασθενείς που τρέφουν ένα ιδιαίτερο φόβο προς τις βελόνες.
2. Σε επείγουσες ή έκτακτες περιπτώσεις όταν συμβαίνει να μην έχουμε βελόνες.


ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ-ΕΝΕΣΙΜΟΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ

Πρόκειται για μια σύγχρονη μέθοδο βελονιστικής θεραπείας η οποία συνδυάζει τα πλεονεκτήματα της παραδοσιακής Κινέζικης και της σύγχρονης Ιατρικής. Στα Αγγλικά θα το βρείτε με τον όρο "Micropuncture" ή "Point - injection therapy" κατά τον ενέσιμο βελονισμό.

Ενίονται διάφορες θεραπευτικές ουσίες σε πολύ μικρή ποσότητα, κατά σταγόνες μόνον, στα ανάλογα σημεία Βελονισμού. Οι θεραπευτικές αυτές ουσίες είναι φυσικά ή χημικά φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία έχουν τις εξής ιδιότητες:
α. Είναι εύκολα απορροφίσιμα.
β. Δεν έχουν παρενέργειες.
γ. Εχουν καθορισμένες τονωτικές - διεργετικές ιδιότητες ώστε να προάγουν την βελονιστική θεραπεία.

Οι ουσίες που χρησιμοποιούνται συχνότερα είναι:
α. Αδρανείς ουσίες, όπως φυσιολογικός ορός, ή διάλυμα γλυκόζης 10%, ή δυσαπεσταγμένο ύδωρ.
β. Βιταμίνες: B1, B12, C, σε χρόνιες παθήσεις, σε εξασθενημένους ασθενείς, σε γέροντες, σε αιμοραγικές διαθέσεις (ειδικά η βιταμίνη C), σε καρδιοαγγειακές παθήσεις.
γ. Θειούχο Μαγνήσιο.
δ. Αντιβιοτικά, όπως πενικιλλίνη, στρεπτομυκίνη (σε ανάλογες ασθένειες).
ε. Αναισθητικά, όπως novocaine ή xylocaine, σε θεραπείες έξεων, μαζί με βιταμίνη C, π.χ. κάπνισμα, αλκοολισμός.
ζ. Εκχύλισμα πλακούντα. Σε συνήθεις ασθένειες, όπως χρόνια ηπατίτιδα, νεφρίτιδα, γαστρικό έλκος, αλλεργιες, γυναικολογικές ασθένειες, νευρασθένεια.
στ. Στην Κίνα χρησιμοποιούν εκχυλίσματα φυτών, όπως π.χ. Ligusticum, flos catrami, radix angelicae κ.λ.π.

Αυτά τα φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν το κάθε ένα ξεχωριστά ή σε συνδυασμό μεταξύ τους (coctail).

Τεχνική
1. Αποστείρωση του δέρματος κατά τα γνωστά.
2. Έμπαρση της βελόνας της σύρριγγας στο σημείο βελονισμού. Δεν παραλείπουμε να κάνουμε τους ανάλογους χειρισμούς για επίτευξη De - Chi.
3. Αναρρόφηση.
4. Ενίουμε μόνο μερικές σταγόνες φαρμάκου.

Γενικές αρχές
Στην περιοχή της κεφαλής, αυτιού και άκρων, η ποσότητα του ενίεμένου φαρμάκου πρέπει να είναι μικρότερη και οι χειρισμοί ελαφροί, καθώς και ο ρυθμός της ένεσης αργός.
Στην περιοχή του κορμού η ποσότητα του φαρμάκου μπορεί να είναι και λίγο μεγαλύτερη, οι χειρισμοί εντονώτεροι και ο ρυθμός ένεσης ταχύτερος.
Φυσικά, σε ασθενικούς, ηλικιωμένους ασθενείς, και κατά την πρώτη φορά η δόση πρέπει να είναι μικρότερη.

Γενικές Ενδείξεις
1. Σε όλες τις χρόνιες και δύσκολες περιπτώσεις όπου ο κλασικός βελονισμός δεν απεβεί ικανοποιητικός.
2. Επίσης, σε περιπτώσεις αναισθησίας για χειρουργικές επεμβάσεις όταν είναι δύσκολο, λόγω εντόπισης, να χρησιμοποιήσουμε βελόνες.

Οι συνεδρείες γίνονται κάθε δεύερη μέρα, ή μία φορά την εβδομάδα. Γενικά, 7-10 φορές είναι ένα course.
Aκολουθεί διακοπή 4-7 μέρες και επανάληψη.

Αντενδείξεις
Πληγές, εξελκώσεις, φλεγμονές κ.λ.π.


ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΔΥΝΑΤΟΥ ΕΡΕΘΙΣΜΟΥ

Πρόκειται για μία μέθοδο συνδυασμού σύγχρονης χειρουργικής και παραδοσιακού βελονισμού.

Ενδείξεις:
1. Μέτριες παραλύσεις άκρων από οξεία πολυομυελίτιδα ακόμα και αν έχουν περάσει λίγα χρόνια.
2. Μακροχρόνιες κινητικές ανεπάρκειες.
3. Τμηματικές παραλύσεις μυών μετά από μηνιγγιτίδα ή τραυματισμούς.

Οι κινέζοι γιατροί στήριξαν τη μέθοδο αυτή σε νεώτερες έρευνες οι οποίες απέδειξαν ότι στην περίπτωση της πολυομελίτιδας δεν νεκρώνωνται όλα τα νευρικά κύταρα του προσθίου κέρατος του νωτιαίου μυελού, όπως πιστεύετο παλαιότερα. Ορισμένα κύτταρα βρίσκονται σε λανθάνουσα κατάσταση και μπορούν να επαναδραστηριοποιηθούν με κατάλληλη διέγερση. Είναι μια πολύ καινούργια μέθοδος, δεν υπάρχει μεγάλη εμπειρία επ’ αυτής, και επιδέχεται περαιτέρω έρευνα.

Τεχνική
* Διενεργείται τοπική αναισθησία.
* Αντισηψία κατά τα γνωστά.
* Εντοπίζονται τα κατάλληλα σημεία βελονισμού.
* Γίνεται τομή στο ανάλογο σημείο κατά μήκος της πορείας του νεύρου 1,2 - 2 cm.
* Αποκαλύπτεται το νεύρο που διέρχεται κάτω από αυτό το σημείο και συλλαμβάνεται με αιμοστατική λαβίδα.
* Εν συνεχεία ερεθίζεται το νευρικό στέλεχος με απαλές κινήσεις ταλαντώσεως.
* Ακολουθεί δυνατός ερεθισμός χωρίς όμως να προκληθεί κάκωση του νεύρου.
* Οι κινήσεις είναι ρυθμικές ταλαντώσεις μικρού μήκους και υψηλής συχνότητας.
* Η διάρκεια διέγερσης είναι 1-2' , διάλλειμα, 1-2' επανάληψη, διάλλειμα, κοκ. 4-5 φορές συνολικά έως ότου ο ασθενής αισθανθεί πόνο, τέντωμα ή αγγύλωση, ζέστη ή κάψιμο δηλ. (DE-CHI).

Αναφέρουμε τα σπουδαιότερα σημεία.
Για τα άνω άκρα: 9 ΛΕ, 11 ΠΕ, 4 ΠΕ.
Για τα κάτω άκρα: 30 ΧΚ, 34 ΧΚ, 36 ST.

Παρενέργειες
Μπορεί να επέλθει shock. Οπότε προβαίνουμε στις γνωστές μεθόδους ανάνηψης. Για αυτό, απαιτείται μεγάλη επιδεξιότητα και εμπειρία από το γιατρό. Καλό είναι να συνδυάζεται και με άλλες μορφές φυσιοθεραπείας όπως κινησιοθεραπεία, μάλαξη, άσκηση, κλπ.


ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ ΡΑΜΜΑΤΟΣ

Πρόκειται για μια νέα θεραπευτική μέθοδο που αναπτύχθηκε στην Κίνα κατά τη Λαϊκή Επανάσταση. Συνιστάται στην εμφύτευση ενός ράμματος catgut στο ανάλογο σημείο με σκοπό την επίτευξη παρατεταμένης διέγερσης.

Ενδείξεις:
Πολυομελίτις, γαστροδωδεκαδάκτυλικό έλκος, οσφυοισχιαλγία, βρογχικό άσθμα και άλλες χρόνιες παθήσεις.

Τεχνική
1. Διενεργούμε μικρές εντομές με τη βοήθεια χειρουργικού μαχαιριδίου 1 cm εκατέρωθεν του σημείου. Εισάγουμε τη βελόνα με το ράμμα από την μία εντομή και την εξάγουμε από την άλλη. Σήκώνουμε το δέρμα επάνω από το σημείο εισαγωγής του ράμματος με τον δείκτη και τον αντίχειρα και κόβουμε το ράμμα. Εν συνεχεία αποθέτουμε το δέρμα έτσι ώστε να καλύψει τις άκρες του ράμματος για να αποφύγουμε τον κίνδυνο μόλυνσης. Τοποθετούμε αποστειρωμένη γάζα.
2. Το ράμμα εισάγεται με τη βοήθεια βελόνης για οσφυονωτιαία παρακέντηση. Χρησιμοποιούμε τη βελόνη μέχρι να έχουμε αίσθημα DE - CHI. Αφαιρούμε τον μεταλικό οδηγό του αυλού της βελόνης και στη θέση του εισάγεται το ράμμα. Αφαιρείται η βελόνη και το ράμμα παραμένει στη θέση του σημείου βελονισμού.
3. Εισάγουμε στα ειδικά σημεία, απολινώσεις από ειδικό ζωϊκό ράμμα. Το ράμμα είναι 0,0-2 ή Dexon.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΙΑΤΡΕΙΟΥ

Θα μπορούσα να σας συστήσω ενεπιφύλακτα να βελονίζετε πάντοτε σ' ένα ήσυχο, ήρεμο και ευχάριστο περιβάλλον το οποίο θα βοηθήσει τον ασθενή να χαλαρώσει και τον γιατρό να συγκεντρωθεί γαλήνιος και να αποδώσει καλύτερα.

Βάλτε λίγη μουσική διακριτικά. Κλασσική ίσως. Έχει βρεθεί ότι μόνο μουσική η οποία είναι σύμφωνη με τους κανόνες αρμονίας είναι κατάλληλη για θεραπευτικούς σκοπούς. Και η κλασσική εναρμονίζεται με την συχνότητα των παλμικών δονήσεων του ζώντος κυττάρου. Φυσικά αυτό δεν είναι δεσμευτικό.

Σε κάθε σύγχρονο ιατρείο βελονισμού θα πρέπει να υπάρχει και ο απαραίτητος εξοπλισμός: * Κλίβανος * Αποστειρωτήρας * Βελόνες όλων των ειδών. Αποστειρώσιμες ή μη, μιας χρήσεως και πολλαπλών χρήσεων, χρυσές, ανοξείδωτες, αργυρές, διαφόρου μήκους και διαμετρήματος. * Ατομικά κουτάκια ή δοκιμαστικοί σωλήνες για να ξεχωρίζεται τις βελόνες του κάθε ασθενούς. * Σφυράκια * Πινεζάκια * Μαγνητάκια * Μόξα * Βεντούζες * Φάρμακα για ενέσιμο βελονισμό * Δοχεία οικολογικά για απόρριψη βελόνων * Μηχανήματα ηλεκτροβελονισμού * Μηχανήματα Laser * Palper * Κινέζικο εργαλειάκι * Χάρτες * Βιβλία * Detector για την εξέταση του αυτιού και * Εξεταστικά κρεβάτια.